Онлайн-журнал про новобудови Києва та області


Человейникі відходять у минуле

20.08.2020

3м2 Редактор

Пару років тому в соцмережах «гуляв» житловий проект, який став чи не еталоном человейника – бездушного бетонного монстра, безликого і некомфортного? Тоді в коментарях до постів про нього часто звучало: «поки буде попит на таке, будуватимуть».

У блозі на Property Times Тетяна Шульга-Забельська, керуючий партнер спільноти девелоперів житла RED Community, розповіла, що сьогодні человейникі вже не настільки приваблюють покупців.

Що ж хочуть покупці?

Житло згідно способу життя і звичок. Цей тренд проявляється все гостріше. Купуючи житло «для себе», люди більш вимогливо відносяться до концепту ЖК, інфраструктурного наповнення, розглядають ЖК не як місце для ночівлі, а як територію для життя. Класичний приклад: квартира в сучасному стильному ЖК в локації з активним трафіком близько до центру планується до продажу. На зміну їй розглядається комплекс не просто з функціоналом інфраструктури, більше заточеним під сім’ї з дітьми, а й з розвиненою рекреаційної складової, з великими можливостями для активного сімейного відпочинку, а найцікавіше — з жителями «одного вектора мислення». Люди хочуть жити в архітектурно якісному будинку, який через пару років не обросте різноманітними балконами-шпаківнями), це – усвідомлене ставлення до екології (енергоефективні технології будівництва та інженерії, «розумний дім», роздільний збір сміття та інше).

Кому-то навпаки, більш актуальною саме жити в центрі, в будинку з сучасною не типовий архітектурою, арт-об’єктами в структурі ЖК, якісним консьєрж-сервісом, коворкінгом для мешканців будинку .

Прагнення стати «більше». Не дарма в рекламі слоган «ми продаємо мрію» ще живий. Девелопери іноді відзначають, що та цільова, на яку орієнтований проект, приходить за покупкою їх житла рідше, ніж люди іншого профілю. Чому? Людям властиво прагнути більшого, відчувати належність до більш статусних прошарків суспільства.

Комфорт в будь-якому класі. Девелопери вже зіткнулися з тим, що покупець став суворіше — навіть в економ-класі в багатьох випадках сьогодні не вийде обмежитися двома убогими гойдалками і десятком кволих кущиків. Інакше програєш конкурентам поруч, які будують той же економ, які продають за ті ж гроші, але пропонує більше зелені, краще дитячі майданчики і т. д.і т. п.

Статус = комфорт. А що зі статусним житлом? Сьогодні покупець цього житла хоче не просто престижну локацію і умовний мармур в холі. Максимум сервісів і можливого інфраструктурного наповнення – причому не просто якийсь набір, а щось особливе, на зразок повноцінної рекреації на даху з басейном і ресторанами.

Етичність. По відношенню до міста і його історії, архітектури, до інтересів громади, до екології міста. Це поки буває не часто, але є запит на проекти, нетоксичні по відношенню до громади, «більше зелені», з сортування і еко-переробкою сміття і т. д.. Це формує нові підходи в концептах ЖК.

Розстрочка як гарантія безпеки вкладень. Після карантину девелопери відзначили зростання частки розстрочки в обсязі угод. Причому хочуть розстрочку навіть люди, які мають можливість без проблем заплатити 100% вартості квартири. Таким чином люди перестраховують свої заощадження.

Прогрес будівництва, завершальні стадії = надійність. Наявності абсолютно правильних документів на будівництво та відсутності історій з незаконними будівництвами вже мало. Після карантину ринок зазначив: покупець охочіше платить гроші на об’єктах вже завершених або на фінальних стадіях будівництва, з активним будівництвом і прогресом будівництва.

Холдингова компанія Київміськбуд сподівається підписати меморандум з Державною іпотечною установою про фінансування добудови об'єктів Укрбуду на суму близько 2 млрд грн. Про це …

В Україні розробили законопроект, який дозволить боротися з боржниками за комунальні послуги по-новому. Документ передбачає можливість стягувати у неплатників чверть зарплати на виплату заборгованості, або ж зовсім заарештовувати майно. Зараз документ зареєстрований у Верховній …

Статьи по теме
Новини
Який відсоток заявок за програмою «єОселя» завершується реальними угодами? Опитування забудовників

Портал Property Times запитав у забудовників Києва та області, який відсоток заявок за програмою «єОселя» завершується реальними угодами. Повністю матеріал опубліковано у телеграмі видання https://t.me/propertytimes Анна…

29 / 03 / 2024

Новини
На Київщині підрядник заволодів понад 350 000 грн під час робіт з будівництва укриття

На Київщині прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно підрядника за фактом заволодіння бюджетними коштами в умовах воєнного стану. Як…

29 / 03 / 2024

Новини
У Макарові триває капремонт житлової п’ятиповерхівки

У Макарові капітально ремонтують багатоквартирний житловий будинок на 30 квартир. Будівля була пошкоджена навесні 2022 року під час бойових дій на території Київської…

29 / 03 / 2024

Новини
В Ірпені триває капремонт ще однієї багатоповерхівки

В Ірпені триває капітальний ремонт багатоповерхівки по вул. Полтавська, 61, яка постраждала внаслідок збройної агресії рф в Україну. Про це…

28 / 03 / 2024