Онлайн-журнал про новобудови Києва та області


Дамбу Київської ГЕС масово забудовують: кількадесят котеджів звели просто на земляному валу

29.09.2022

news redactor

Масова забудова захисної дамби Київської гідроелектростанції створює на споруду навантаження, на які вона не розрахована. Екологи вважають, що існують ризики руйнування захисної споруди, повідомляє DSNews.

Приблизно два десятки приватних будинків розташувалися просто на земляному валу завширшки кілометр, який має захищати лівобережні села від підтоплення.

«Дамба повністю земляна і призначена для повільної фільтрації дренажних стоків водосховища. Це дуже крихка споруда, у радянський час тут було заборонено не лише будувати, а й навіть їздити на вантажівках і паркувати легковики», — коментує виданню Олександр Соколенко з Національного екологічного центру.

На його думку, дамбу руйнують не лише великі будинки та намиви піску, але й те, що забудовники вирубили значну частину захисної лісосмуги, призначеної спеціально для всотування та утримування ґрунтових вод.

У Вишгородській міськраді зазначають, що землевідведення на дамбі почали оформлювати понад десять років тому. Тоді ж почали з’являтися перші будинки. Спершу на підставних осіб оформлювали дрібні ділянки по 10 соток, котрі поступово об’єднувалися у цілі садиби. Далі до них приєднали частину земель самозахопленням.

«Депутати просто не в змозі вплинути на цей процес. На будь-яку спробу протистояти забудові чи відведенню землі будівельники показували нам усі необхідні папери від “Укргідроенерго” та від профільних міністерств», — нарікає депутат міськради Вишгорода Віктор Добровольський.

У квітні фахівці Національної академії наук публікували розрахунки наслідків руйнування дамби Київської ГЕС. При моделюванні розглядали два сценарії руйнування бетонної греблі внаслідок ракетних ударів.



Теги:

В Ірпені (Київська область) почали зносити першу багатоповерхівку, яка постраждала від обстрілів російських військ. Йдеться про п’ятиповерховий будинок на Гостомельському шосе, що поруч із відомим ЖК …

Господарський суд міста Києва задовольнив позов Київської міської прокуратури та стягнув з комерційної установи грошові кошти в сумі понад 139 млн грн до місцевого бюджету …

Статьи по теме
Новини
В Ірпені триває капремонт ще однієї багатоповерхівки

В Ірпені триває капітальний ремонт багатоповерхівки по вул. Полтавська, 61, яка постраждала внаслідок збройної агресії рф в Україну. Про це…

28 / 03 / 2024

Новини
Нове житло для переселенців планують побудувати на Кіровоградщині

Новини регіонів Житло для переселенців буде побудовано коштом міжнародних партнерів в Кропивницькому, а також в Суботцівській сільській громаді. Проєкт реалізує Українська освітня платформа….

28 / 03 / 2024

Новини
Понад 40% кандидатів, які подали заявки і обрали банк в Дії, отримали кредити за програмою єОселя

З початку роботи державної доступної іпотечної програми єОселя у застосунку Дія було оброблено понад 620 тисяч заявок. Це сумарна кількість заявок, поданих в сім банків-партнерів програми — Ощадбанк,…

28 / 03 / 2024

Новини
Додаткова знижка 2% на нерухомість від «Інтергал-Буд» для військових та медиків

Новини забудовників Компанія «Інтергал-Буд» пропонує додаткову знижку у розмірі 2%, якою можуть скористатись військові та правоохоронці (всіх родів військ та…

28 / 03 / 2024