Онлайн-журнал про новобудови Києва та області

ru

Девелопери Нового Подолу відстоюватимуть право на будівництво в судах

10.06.2020

3м2 Редактор

Новини компаній

Генеральний директор SAGA Development Андрій Вавриш прокоментував відмову ДАБІ видати дозвіл на будівництво Нового Подолу. 

«Порушення конституційних прав державними органами, в т.ч., правоохоронними, стало нормою. Одним із елементів верховенства права є принцип правової визначеності. Це стосується раніше встановлених юридичних фактів, рішень, винесених Верховним Судом, накопиченого досвіду, сталої практики. Нехтування цими принципами, на жаль, вимагає раз за разом надавати роз’яснення повторно, ходити до суду щоразу – презумпції невинуватості чи правової визначеності немає» – йдеться у заяві Андрія Вавриша, опублікованій на сайті SAGA Development. 

Для обґрунтування правомірності будівництва проекту він наводить ряд нормативно-правових актів та судових рішень.

Зокрема, рішенням №5-рп/2005 Конституційний Суд України встановив недопустимість обмеження законами України, іншими нормативно-правовими актами прав громадян та юридичних осіб щодо звуження, заперечення прав та свобод землекористувачів, чиї права, посвідчені Актами на право постійного користування, залишаються чинними та підлягають державній реєстрації.

Вищий Господарський Суд у Постанові від 03 серпня 2017 року у справі №910/17639/15 встановив, що державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, виданий Публічному акціонерному товариству «Київський річковий порт» у 1963 році, є чинним та останній є належним користувачем земельної ділянки.

Водночас, згідно з частиною 5 ст. 20 Земельного кодексу України види використання земельної ділянки в межах певної категорії земель визначаються її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії, з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою. Відповідно до чинного Генерального плану міста Києва, зазначена територія віднесена до території громадських будівель та споруд, що відповідає категорії «землі житлової та громадської забудови».

За чинним ДБН Б.2.2-12:2019 Планування і забудова територій, зона житлової та громадської забудови складається в т.ч., з території багатоквартирних будинків, громадських центрів, закладів культури та мистецтв, торгівлі та харчування, фізкультурно-оздоровчих і спортивних споруд, побутового обслуговування, фінансово-кредитних установ тощо.

«Таке призначення повністю відповідає заявленим намірам забудови», – підкреслює девелопер, додаючи, що відповідно до таблиці 6.2. вищеозначеного ДБН, при формуванні нової квартальної забудови у випадках щільної забудови, в т.ч. при зміні функціонального призначення земельної ділянки, показники наведеної щільності в таблиці не застосовуються. «Тому припущення про допустимість виключно громадської забудови можу віднести до заангажованого бажання журналіста (видання «Наші гроші» – ред.) бачити «зраду» або його некомпетентністю», – констатує Вавриш.

У відповідь на твердження про необхідність погодження проектної документації Міністерством культури у публікації надається адресоване ДАБІ роз’яснення Мінкульту про відсутність у останнього повноважень погоджувати проектну документацію у разі відсутності затвердженого належним чином історико-архітектурного опорного плану (ІАОП) історичного міста. Відсутність затвердженого ІАОП Києва, в свою чергу, підтверджують рішення Верховного Суду у справах №640/21505/18№813/4993/15№826/5755/17). 

Девелопер підкреслює, що проектні рішення були адаптовані до вимог положення Генерального плану щодо обмежень висотності забудови відміткою у 27 метрів, хоча найкращою аргументацією допустимої висоти є погоджена Мінкультом відмітка у 49,4 метри для сусіднього БЦ «Астарта», для якого діють ті самі обмеження. «Але ми дослухалися до положень Генерального плану щодо 27 метрів, прибрали технологічне обладнання та помістилися в ліміт 27 м. Будемо в подальшому опрацьовувати це питання додатково», – зазначено у заяві. 

Крім того, Андрій Вавриш стверджує, що погодження головним архітектором проектних рішень має відбуватися виключно у відповідності до наявних адмінпослуг, для чого має бути підготовлена відповідна картка, інформація має бути доступною на сайті Дозвільного центру міста. Наразі такої послуги місто не надає. 

Проект «Новий Поділ» SAGA Development реалізує в співпраці з Perfect Group та Київським річковим портом. Він передбачає реновацію території порту вздовж вулиці Набережно-Лугової та гавані від Нижнього валу до Судноремонтного заводу. В процесі реновації планується спорудження 7 поліфункціональних кварталів з житловою, торговельною, офісною, культурною, освітньою, інфраструктурною та рекреаційною складовою. Вздовж усього району запроектовано відкритий та загальнодоступний громадський простір з набережною та можливістю швартування водного транспорту. 

«Доступ містян до Дніпра – наша особлива гордість! Ми не просто робимо його відкритим, ми для цього проводимо багаторічну просвітницьку роботу, міжнародні конкурси, презентації на архітектурних фестивалях, публікації в ЗМІ та на сайті компанії тощо. Не побачити цього в складі проектної документації – треба мати особливий талант», – пише Андрій Вавриш.

Учасники проекту планують відстоювати своє право на його реалізацію, використовуючи всі законні механізми. «Ми абсолютно відкриті для суспільства, органів влади, різних громадських організацій, правоохоронних органів. Ми будемо захищати свою позицію в судах, спираючись на закон. Працюємо над розвитком міста далі», – йдеться в заяві.

Столичний блогер Сергій Наумович на своїй сторінці у Facebook опублікував фото, на якому видно, як під час будівництва ТРЦ Апрель було буквально «вкрадено» одну смугу дорожнього руху. На цьому відрізку, як і по усьому …

Сьогодні, 10 червня, понад 100 киян вийшли на акцію проти забудови скверу імені Чкалова на розі вулиць Олеся Гончара і Михайла Коцюбинського в центрі столиці. …

Статьи по теме
Новини
Нове житло для переселенців планують побудувати на Кіровоградщині

Новини регіонів Житло для переселенців буде побудовано коштом міжнародних партнерів в Кропивницькому, а також в Суботцівській сільській громаді. Проєкт реалізує Українська освітня платформа….

28 / 03 / 2024

Новини
Понад 40% кандидатів, які подали заявки і обрали банк в Дії, отримали кредити за програмою єОселя

З початку роботи державної доступної іпотечної програми єОселя у застосунку Дія було оброблено понад 620 тисяч заявок. Це сумарна кількість заявок, поданих в сім банків-партнерів програми — Ощадбанк,…

28 / 03 / 2024

Новини
Додаткова знижка 2% на нерухомість від «Інтергал-Буд» для військових та медиків

Новини забудовників Компанія «Інтергал-Буд» пропонує додаткову знижку у розмірі 2%, якою можуть скористатись військові та правоохоронці (всіх родів військ та…

28 / 03 / 2024

Новини
ДІАМ подала до суду через порушення біля Солом’янського парку

Державна інспекція архітектури та містобудування України звернулася до суду через порушення на обʼєкті за адресою вул. Шаповала, 1-3, де поруч із Солом’янським…

28 / 03 / 2024