Онлайн-журнал про новобудови Києва та області

ru

Підписано закони щодо боргів за кредитами в іноземній валюті

22.04.2021

3м2 Редактор


Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо споживчих кредитів, наданих в іноземній валюті» № 1381-IX, який парламент ухвалив 13 квітня 2021 року. Про це повідомляє Офіс президента.

Споживче, зокрема іпотечне кредитування в іноземній валюті заборонене з 2011 року, проте низка позичальників має валютні кредити, які були видані ще за іпотечного буму 2006-2007 років.

Хто має право на реструктуризацію. Ті позичальники, які не мали простроченої заборгованості станом на 1 січня 2014 року або погасили її до дня реструктуризації, мають право скористатися умовами реструктуризації за законом.

  • Валютні зобов’язання конвертуються за середнім значенням між офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на день проведення реструктуризації, та офіційним курсом гривні до такої іноземної валюти, встановленим НБУ на дату надання кредиту.

Що передбачає документ – що раніше сплачена неустойка зараховується в погашення тіла та процентів за кредитом; відсотки, нараховані до дня реструктуризації, перераховуються за ставками депозитів у відповідній валюті.

Коли кредит має бути погашеним. Після реструктуризації кредит має бути погашений протягом 10 років, проценти за таким реструктуризованим кредитом сплачуються за ринковою ставкою в національній валюті – український індекс депозитних ставок у гривні за 12-місячними депозитами плюс 1%.

  • Кредит можна погасити достроково у будь-який момент.

Також підписано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб» № 1382-IX, який Верховна Рада підтримала 13 квітня.

  • Цей закон спрощує процедури банкрутства для валютних позичальників.

Президент підписав Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб» № 1383-IX, який парламент ухвалив також 13 квітня.

  • Документ усуває податкове навантаження на громадян, що виникало б у зв’язку з проведенням реструктуризації валютних кредитів.

Теги:

Комунальне об’єднання «Київзеленбуд» придбало спеціальне обладнання для діагностики зелених насаджень — імпульсний томограф під назвою арботом. Спеціалісти вже розпочали тестувати томограф, за допомогою якого можна побачити стан дерева всередині. В середньому …

Новини компаній Ревіталізація, як процес відновлення міського середовища та наповнення цього середовища змістом, почала поширюватися на Заході в 80-х роках ХХ століття. Зараз вона актуальна як …

Статьи по теме
Новини
єВідновлення та єОселя будуть працювати разом. Забудовникам слід приготуватися

14 березня Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із забороною…

18 / 03 / 2024

Новини
єОселя: з початку 2024 року українці взяли кредити на придбання житла на 3 млрд гривень

єОселя з початку 2024 року українці взяли кредити на купівлю понад 1800 квартир та 21 приватного будинку. Про це повідомляє…

18 / 03 / 2024

Новини
Квартира без ризиків у OLEGIV Podil

Новини забудовників З програмою “Гарантія повернення коштів” від компанії DIM та клубного дому OLEGIV Podil можна безпечно та без ризику…

18 / 03 / 2024

Новини
Як податкова вираховує власників, які здають квартири

Новини регіонів Голова комітету Верховної Ради Данило Гетманцев вважає, що половина української економіки в тіні. Власне, коли кажемо про тіньові…

18 / 03 / 2024