Онлайн-журнал про новобудови Києва та області

ru

Суд скасував 127-мільйоний штраф АМКУ компанії з орбіти «Укрбуду»

05.11.2019

3м2 Редактор

Суд скасував штрафи Антимонопольного комітету на 127,45 мільйона гривень компанії «Північно-український будівельний альянс» за змову на трьох будівельних тендерах з компанією «Спецбуд-Плюс». Про це йдеться в рішеннях Господарського суду Києва. Антимонопольний комітет вже подав апеляцію на обидва рішення, пише ЕП.

У першому рішенні суду досліджувалися обставини проведення будівельних тендерів КП «Голосієво-будінвест» і ГУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова», за результатами яких «Північно-український будівельний альянс» отримав підрядів на 2,74 млрд грн.

Розглянувши правомірність рішення АМКУ від 19 червня про викривлення згаданих торгів, суддя відхилив докази регулятора.

Суд вирішив, що членство «Північно-українського будівельного альянсу» і «Спецбуд-плюс» в корпорації «Укрбуд» не може розглядатися як взаємодія і співпраця компаній між собою, адже вступ до корпорації є правом суб’єктів підприємницької діяльності на об’єднання.

Суд також не побачив причинно-наслідкового зв’язку між наданням однією компанією іншій поворотної фінансової допомоги, враховуючи, що це право суб’єкта господарювання.

Суд також відхилив аргумент АМКУ, що підприємства фактично здійснюють діяльність за однією адресою, оскільки мова йде про багатоповерховий будинок, де компанії знаходяться на різних поверхах.

Крім того, згідно з відомостями в держреєстрі, компанії-відповідачі мають різних директорів, засновників і різні юридичні адреси.

Суд відхилив довід АМКУ, що компанії використовують загальні засоби зв’язку і контролюють рахунки одне одного, оскільки на сторінках компаній в держреєстрі вказані різні номери контактних номерів.

Суд також не погодився з доводом, що компанії мають одних і тих же працівників і взаємодіють через пов’язаних осіб, оскільки чинним законодавством це не заборонено.

АМКУ також встановив, що компанії отримали банківські гарантії для участі в торгах в ПАТ КБ «Глобус» в один і той же день, а номери реєстрації цих гарантій виявилися послідовними, але суд вирішив, що при розгляді запитів банком жодна з компаній не могла вплинути на номери банківських документів.

При цьому «Північно-український будівельний альянс» просив суд визнати недійсним рішення Антимонопольного комітету повністю — в частині, яка стосувалася безпосередньо компанії, і в частині, яка стосувалася її конкурента на спірних торгах — ТОВ «Спецбуд-Плюс».

Однак суд задовольнив позов лише в частині визнання недійсним тієї частини рішення, в якій йшлося про відповідальність позивача.

Другий судовий процес проти АМКУ за позовом «Північно-українського будівельного альянсу» стосується рішення АМКУ від 7 травня 2019 року. У ньому регулятор довів змову тих же відповідачів на торгах по реконструкції Шулявського моста в Києві.

Нагадуємо,19 червня 2019 року АМКУ за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів, наклав штраф на ТОВ «Північно-український будівельний альянс» — у сумі 56 млн гривень та ТОВ «Спецбуд-Плюс» — у сумі 56 млн гривень.

Встановлення порушення закону автоматично позбавляє ці компанії права участі у публічних закупівлях на 3 роки. У травні Комітет штрафував ці ж компанії за інші змови — на торгах з будівництва корпусу Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова та реконструкції гімназії ім. Бойченка. Тоді штраф становив близько 150 млн грн.

У Верховній Раді України готується законопроект, яким буде введена заборона на продаж нових квартир до завершення їх реєстрації в спеціальному реєстрі. Про це повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради України …

Ринок нерухомості України пережив непростий вересень: спочатку підтвердились чутки про проблеми в одного з найбільших девелоперів Києва — компанії Укрбуд, згодом стало відомо про її …

Статьи по теме
Новини
Департамент КМДА заборонив незаконні будівельні роботи на фундаменті старовинного палацу

Нещодавно Департамент охорони культурної спадщини КМДА видав припис, щодо повного припинення будівельних робіт на вулиці Мазепи, 3-в, де виявили фундамент старовинного палацу XVIII…

28 / 03 / 2024

Новини
На низькому старті: відкрився передпродаж квартир у будинку №5 KRONA PARK II

Новини забудовників KRONA PARK II, один з кращих житлових комплексів Київської області, оголосив відкриття передпродажу квартир у будинку №5.  Першим…

27 / 03 / 2024

Новини
Житель Гостомеля, який вирішив збудувати собі комору в укритті, отримав проблеми з законом

У місті Гостомель на Київщині в одному з підвальних приміщень, яке використовують як укриття, виявили незаконне будівництво. Про це повідомляє…

27 / 03 / 2024

Новини
На Київщині судитимуть підрядника за неякісний ремонт автодоріг та збитки в понад 2,5 млн грн

Київська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо підрядника за фактами розтрати бюджетних коштів та службового підроблення. Про це інформує пресслужба…

27 / 03 / 2024