Онлайн-журнал про новобудови Києва та області

ru

Як фізичним та юридичним особам отримати інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно

21.04.2021

3м2 Редактор

Щодня до Офісу протидії рейдерству надходять десятки звернень щодо отримання інформації з державних реєстрів, зокрема – з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП). Однак, таку інформацію можна отримати онлайн. Процедура надання інформації з Державного реєстру прав має певні особливості в залежності від того, хто і з якою метою хоче її отримати.

Як відбувається алгоритм надання інформації з ДРП фізичним та юридичним особам повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України.

Інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права надається в електронній формі (за умови ідентифікації такої особи з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи) або в паперовій формі.

Для отримання інформаційної довідки з ДРП в електронній формі потрібно:

  • Зайти на сайт Міністерства юстиції України, розділ «Онлайн-сервіси», підрозділ «Інформація з Державного реєстру речових прав».
  • Вхід в підрозділ  відбувається за допомогою ЕЦП.
  • Після авторизації в системі щодо об’єкта нерухомого майна можна здійснити пошук за 3 критеріями:

 ▪️ адресою;

 ▪️ реєстраційним номером об’єкту нерухомості;

 ▪️ кадастровим номером земельної ділянки.

Також можна знайти інформацію стосовно суб’єкта речового права, обтяження – фізичної або юридичної особи.

  • Сплатити адміністративний збір (0,0125 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб — на 2021 рік ця фінансова величина зафіксована на рівні 2270 гривень, тобто потрібно сплатити близько 30 грн).
  • Завантажити сформовану інформаційну довідку.

Якщо громадянин чи юридична особа хоче отримати відповідну інформацію в паперовій формі, потрібно звернутися до надавача такої інформації — державного реєстратора прав на нерухоме майно, уповноваженої особи найближчого Центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

У цьому випадку потрібно надати документ, за яким здійснюється встановлення особи, та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору.

Плата за надання інформації з ДРП у паперовій формі складає 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб з розрахунку за кожні 25 сторінок, тобто за інформацію, яка розміщена на не більш як 25 аркушах паперу форматом А4, в 2021-му році потрібно сплатити 60 грн. 

«Міністерство юстиції України не наділено повноваженнями надавати інформацію із ДРП, тому громадянам, юридичним особам, посадовцям чи іншим уповноваженим суб’єктам у випадку необхідності отримання відомостей щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень потрібно послуговуватися відповідними алгоритмами», – додають у міністерстві. 

Ціни на квартири в Україні в першому кварталі 2021 року зросли в середньому на 11,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомляє Державна служба статистики. За рік ціни на первинному ринку зросли …

Новини компаній Все більше українців долучаються до державної Програми «Доступна іпотека 7%». Компанія «Інтергал-Буд» оформила вже 3 угоди з продажу квартир за Програмою і ще понад …

Статьи по теме
Новини
Який відсоток заявок за програмою «єОселя» завершується реальними угодами? Опитування забудовників

Станом на березень 2024 року вже понад 8,4 тисячі українських родин придбали власне житло за програмою єОселя на більш, ніж 13 млрд грн, такі…

29 / 03 / 2024

Новини
На Київщині підрядник заволодів понад 350 000 грн під час робіт з будівництва укриття

На Київщині прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно підрядника за фактом заволодіння бюджетними коштами в умовах воєнного стану. Як…

29 / 03 / 2024

Новини
У Макарові триває капремонт житлової п’ятиповерхівки

У Макарові капітально ремонтують багатоквартирний житловий будинок на 30 квартир. Будівля була пошкоджена навесні 2022 року під час бойових дій на території Київської…

29 / 03 / 2024

Новини
В Ірпені триває капремонт ще однієї багатоповерхівки

В Ірпені триває капітальний ремонт багатоповерхівки по вул. Полтавська, 61, яка постраждала внаслідок збройної агресії рф в Україну. Про це…

28 / 03 / 2024