Онлайн-журнал про новобудови Києва та області

ru

Як захистити інвестиції у житло

19.04.2021

3м2 Редактор

Щороку у Києві відбуваються скандали, пов’язані з недобудованим житлом. Люди вкладають кошти у майбутні квартири, а забудовник виявляється неспроможним завершити будівництво, а іноді й взагалі вдається до шахрайських схем.
Про те, що необхідно, щоб захистити інвесторів у житлову нерухомість, розповів заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій.



«Одною з відповідей на це питання може стати законопроект «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому», який зараз знаходиться на опрацюванні у комітетах Верховної Ради.

Як стверджують автори документу, за новими правилами, перш ніж продавати квартири, забудовник буде змушений зареєструвати будинок та кожну квартиру, як окремий об’єкт майнових прав. Інвестори ж одразу ставатимуть власниками спеціального майнового права на квартиру при оформленні договору», – розповів Юрій Тацій.

Він зазначив, що законопроект передбачає вдосконалення процедури отримання права на дозвіл будівельних робіт, визначає особливості інвестування та фінансування будівництва з використанням приватних коштів, встановлює вимоги до розкриття інформації про незавершене будівництво девелопером та передбачає багато інших норм, які захищатимуть права інвесторів.

«Депутати переконують, що новий закон унеможливить роботу забудовника без усіх дозвільних документів, гарантуватиме добудову незавершених об’єктів та встановить механізми, завдяки яким інвестори нарешті отримають можливість контролювати дії забудовника», – зазначив Юрій Тацій.

Однак, на його думку, без внесення в закон норми щодо повноцінного, а не умовного стороннього контролю за використанням коштів на будівництво, у забудовника все одно залишиться «шпаринка» для реалізації шахрайських схем.

«Такий контроль, зокрема, повинні здійснювати банки, які необхідно залучити до інвестування у будівництво, таким чином забезпечуючи їх відповідальність за результат», – додав Юрій Тацій.

За процесуального керівництва прокурорів Печерської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру директору підрядної організації у заволодінні бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, вчиненому в …

Дніпровський район визнали найкомфортнішим для життя. Торік він був 5 у рейтингу. Улюбленим серед орендарів став Печерськ, а для велосипедистів та автолюбителів рекомендують Деснянський. 61% мешканців столиці живуть …

Статьи по теме
Новини
В Ірпені триває капремонт ще однієї багатоповерхівки

В Ірпені триває капітальний ремонт багатоповерхівки по вул. Полтавська, 61, яка постраждала внаслідок збройної агресії рф в Україну. Про це…

28 / 03 / 2024

Новини
Нове житло для переселенців планують побудувати на Кіровоградщині

Новини регіонів Житло для переселенців буде побудовано коштом міжнародних партнерів в Кропивницькому, а також в Суботцівській сільській громаді. Проєкт реалізує Українська освітня платформа….

28 / 03 / 2024

Новини
Понад 40% кандидатів, які подали заявки і обрали банк в Дії, отримали кредити за програмою єОселя

З початку роботи державної доступної іпотечної програми єОселя у застосунку Дія було оброблено понад 620 тисяч заявок. Це сумарна кількість заявок, поданих в сім банків-партнерів програми — Ощадбанк,…

28 / 03 / 2024

Новини
Додаткова знижка 2% на нерухомість від «Інтергал-Буд» для військових та медиків

Новини забудовників Компанія «Інтергал-Буд» пропонує додаткову знижку у розмірі 2%, якою можуть скористатись військові та правоохоронці (всіх родів військ та…

28 / 03 / 2024