Онлайн-журнал про новобудови Києва та області

ru

Юридичний аспект. Нежилі приміщення багатоквартирних будинків не передаються мешканцям у власність

19.11.2019

3м2 Редактор

Нежилі приміщення багатоквартирних будинків не належать до житлового фонду і є самостійним об’єктом цивільно-правових відносин, на відміну від допоміжних приміщень (кладовок, сараїв тощо), що передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають.

Відповідне положення міститься у постанові Великої Палати від 23 жовтня по справі № 598/175/15-ц, пише ЮрЛіга.

Позивач звернувся до суду з позовом, у якому, зокрема, просив визнати незаконним і скасувати рішення виконавчого комітету селищної ради про оформлення права власності на підвальні приміщення будинку, в якому він проживає, за державою Україна. Оспорюване рішення виконкому, на думку позивача, порушує його права володіти, користуватися і розпоряджатися власністю, оскільки підвальні приміщення є власністю співвласників багатоквартирного будинку, тому що є допоміжними.

Місцевий суд позовні вимоги задовольнив, а суд апеляційної інстанції залишив це рішення без змін. Розглянувши касаційну скаргу на зазначені рішення, Велика Палата Верховного Суду дійшла таких висновків.

Відповідно до ч. 2 ст. 10 Закону «Про приватизацію державного житлового фонду» власники квартир багатоквартирних будинків та жилої площі в гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень будинку. Допоміжні приміщення (кладовки, сараї і т. ін.) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають.

При цьому законодавство розділяє поняття допоміжного приміщення та нежилого приміщення як окремого об’єкта нерухомості. Так, нежиле приміщення — це приміщення, яке належить до житлового комплексу, але не відноситься до житлового фонду і є самостійним об’єктом цивільно-правових відносин. У результаті приватизації квартир їх мешканцями право власності в останніх на ці приміщення не виникає.

Для розмежування допоміжних та нежилих приміщень слід виходити як з місця їх розташування, так і із загальної характеристики сукупності властивостей таких приміщень, зокрема способу і порядку їх використання.

У цій справі суди не встановили, чи є спірне приміщення нежитловим, бо зі стадії проектування житлового будинку воно призначалося для торговельних потреб непромислового характеру, а тому судам потрібно було з’ясувати, чи є це приміщення допоміжним.

Таким чином, Велика Палата дійшла висновків про наявність підстав для скасування оскаржуваних судових рішень та направлення справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

Новий Генеральний план столиці буде презентований в середині грудня цього року. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко в ефірі радіо «НВ». «Ми готуємося презентувати громадськості …

У Київській області оголосили про підозру забудовнику, який обманом виманив у інвесторів 642 000 грн, обіцяючи побудувати котеджі й багатоквартирні будинки. Про це повідомляє прес-служба ГУ …

Статьи по теме
Новини
Нове житло для переселенців планують побудувати на Кіровоградщині

Новини регіонів Житло для переселенців буде побудовано коштом міжнародних партнерів в Кропивницькому, а також в Суботцівській сільській громаді. Проєкт реалізує Українська освітня платформа….

28 / 03 / 2024

Новини
Понад 40% кандидатів, які подали заявки і обрали банк в Дії, отримали кредити за програмою єОселя

З початку роботи державної доступної іпотечної програми єОселя у застосунку Дія було оброблено понад 620 тисяч заявок. Це сумарна кількість заявок, поданих в сім банків-партнерів програми — Ощадбанк,…

28 / 03 / 2024

Новини
Додаткова знижка 2% на нерухомість від «Інтергал-Буд» для військових та медиків

Новини забудовників Компанія «Інтергал-Буд» пропонує додаткову знижку у розмірі 2%, якою можуть скористатись військові та правоохоронці (всіх родів військ та…

28 / 03 / 2024

Новини
ДІАМ подала до суду через порушення біля Солом’янського парку

Державна інспекція архітектури та містобудування України звернулася до суду через порушення на обʼєкті за адресою вул. Шаповала, 1-3, де поруч із Солом’янським…

28 / 03 / 2024