Онлайн-журнал про новобудови Києва та області

ru

Забудовники не передбачають змін цін у зв’язку з новими ДБН

21.02.2020

3м2 Редактор

Останнім часом ширяться чутки про те, що нові ДБН, які так чи інакше стосуються нової забудови, можуть спровокувати суттєве підвищення вартості квартир. 3m2 спробував розібратися, чи дійсно нові вимоги спровокують суттєве підвищення вартості житла, тому звернувся з цим запитанням до забудовників.

В боротьбі за покупця забудовники відходять від принципу «побудуй коробку» й продай, вони намагаються закладати в концепцію своїх житлових комплексів максимум комфорту й сервісів для майбутніх мешканців. Тож ми спостерігаємо поступових відхід від звичної класифікації новобудов, з’являються нові категорії, про які ми детальніше писали тут.

«Хочу сказати, що на сьогодні вже близько 30% всіх споруджуваних ЖК, готових до здачі в 2020-2022 рр. були запроектовані саме з урахуванням нових норм і відповідають підвищеним купівельним вимогам до якості майбутнього будівництва і комфортності житлового комплексу, — коментує Анжеліка Саакян, директор з маркетингу багатофункціонального ЖК POLARIS Home & Plaza. — Разом з тим хочу відзначити, що нові буднорми, що обмежують поверховість забудови (в тому числі в історичному ареалі міста), що встановлюють жорсткі вимоги до локації, виходячи з щільності проживання населення, можуть поміняти плани деяких компаній, які планували точкове будівництво в центральній частині міста і районах, наближених до центру».

Представники компаній-забудовників запевнили, що нові норми суттєво не вплинуть на вартість квадратного метра, оскільки ще до запровадження нових правил, ринок почав самостійно переходити на більш якісний рівень. Відчутні цінові коливання через нові ДБН можливі хіба що в класі економ, який буде змушений підтягуватися до комфорту, який у свою чергу поступово переходить до категорії комфорт+. Цього вимагають не стільки нові норми, скільки сам покупець, який хоче жити в комфортному середовищі.

«Нові ДБН більше позначаться на будівництві проектів економ-класу: тут ціни можуть вирости на 15%, а для об’єктів комфорт-класу, що включають в себе ЖК нових форматів, таких як «місто в місті», ціни навряд чи виростуть, адже такі проекти проектувалися і будуються з урахуванням нових будівельних норм», — пояснює Олександр Панфілов, комерційний директор міні-міста Svitlo Park.

Сергій Кучер, генеральний директор компанії Edelburg Development, пояснює: «Реформування будівельного сектора — це правильна тенденція, яка поліпшить, в першу чергу, якість житла. Якщо раніше на певних територіях девелопер зводив максимальну площу і відповідно більше заробляв, зараз так не вийде, а значить маржа буде менше. Щоб проект був економічно вигідним, так чи інакше доведеться збільшити вартість квадрата. Я вважаю, що наразі у нас прийнятні ціни на ринку, але зростання не за горами. Якісний і концептуальний продукт буде завжди затребуваним».

«Давайте відразу уточнимо: дешевше побудувати просто типову бетонну коробку, ніж створити комфортне середовище проживання. Можна зменшити витрати на 20–40% від загального кошторису, але така новобудова буде просто неліквідна в конкурентному полі. Зростання вартості, перш за все, спровоковане попитом на комфортне середовище, яка передбачає комплексне освоєння території. Простіше кажучи, покупець вимагає від забудовника не просто висотки і квадратні метри квартир, а територію, ком’юніті, двір, які відповідає його очікуванням. Сучасні містобудівні норми, які вступили в дію нещодавно, безпосередньо стосуються питань комфорту. Проектування будівель з урахуванням інклюзивності, питання достатньої кількості паркувальних місць, створення соціальних об’єктів, наявність ліфтів у будинках вище 4 поверхів, енергоефективні рішення — все це запити з боку покупців, на які ми нарешті знайшли відгуки в нормах закону. І добре. Ми в своїх проектах вже кілька років впроваджуємо подібний стандарт, свідомо закладаючи бюджет додаткові витрати на благоустрій та інфраструктуру, — коментують в компанії «Інтергал-Буд». — Говорити, що нові вимоги підштовхнуть квадрат істотно до зростання, не варто. Тому що це спекуляція. Рости вартість метра буде через об’єктивні ринкові причини: вартість робочої сили, будівельних матеріалів, проектних робіт та цінність самого проекту».

Таку думку поділяє й Олександр Панфілов: «Підвищені купівельні вимоги до якості сучасного житла стали причиною того, що в останні роки на ринку стали з’являтися принципово нові проекти. По суті, нові ДБН «узаконили» ті правила і принципи, які вже існують на ринку. Це стосується, наприклад, енергозбереження, вбудованих дитячих садків, прибудинкової території, вільної від машин, і багато іншого».

Новини компаній Вперше в Україні дизайнерка зі світовим ім’ям Наталія Феднер влаштувала модний показ. Він відбувся в INTERGAL CITY. Про це повідомляє прес-служба забудовника комплексу …

21 лютого 2020 року вводиться в дію Закон № 233-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування», який …

Статьи по теме
Новини
В Ірпені триває капремонт ще однієї багатоповерхівки

В Ірпені триває капітальний ремонт багатоповерхівки по вул. Полтавська, 61, яка постраждала внаслідок збройної агресії рф в Україну. Про це…

28 / 03 / 2024

Новини
Нове житло для переселенців планують побудувати на Кіровоградщині

Новини регіонів Житло для переселенців буде побудовано коштом міжнародних партнерів в Кропивницькому, а також в Суботцівській сільській громаді. Проєкт реалізує Українська освітня платформа….

28 / 03 / 2024

Новини
Понад 40% кандидатів, які подали заявки і обрали банк в Дії, отримали кредити за програмою єОселя

З початку роботи державної доступної іпотечної програми єОселя у застосунку Дія було оброблено понад 620 тисяч заявок. Це сумарна кількість заявок, поданих в сім банків-партнерів програми — Ощадбанк,…

28 / 03 / 2024

Новини
Додаткова знижка 2% на нерухомість від «Інтергал-Буд» для військових та медиків

Новини забудовників Компанія «Інтергал-Буд» пропонує додаткову знижку у розмірі 2%, якою можуть скористатись військові та правоохоронці (всіх родів військ та…

28 / 03 / 2024