Онлайн-журнал про новобудови Києва та області

ru

Заміська оренда будинків. Попит на свіже повітря виріс

01.04.2020

3м2 Редактор

Витримати одне з головних правил карантину —соціальну дистанцію, та при цьому не відмовляти собі у порції свіжого повітря та сонця — найкраще у будинку за містом. Тож ріелтори відмічають спалах зацікавленості у оренді заміської нерухомості.

Оренда на все літо на декілька сімей

«Дивляться весь спектр — від 600 до 5–7 тис доларів у місяць. Більше того — телефонують по об’явам про продаж заміських будинків з проханням здати їх на літо», — каже експерт ринку нерухомості Ірина Луханіна. При чому більшість цікавиться домами з декількома спальнями. «Одразу кажуть: ми шукаємо будинок на дві–три сім’ї», — розповідає Луханіна.

При цьому напрямки не мають суттєвого значення, єдине обмеження — відстань від Києва, і то не така жорстка, як минулорічна. Замість «до 10 км» оговорюють «до 50 км». «Далі 50 км пропозиції розглядають лише «для вивезти бабусю», більшість концентруються на відстані до 50 км», — говорить ріелтор Олена Халіповьска.

Підтверджують тренд росту запиту й аналітичній служби. Наприклад, за даними OLX, у березні на Київщині спостерігався приріст активності більше ніж вполовину у порівнянні з аналогічним же періодом минулого року. Користуються попитом помешкання майже будь-якого розміру: від 1 кімнати до 10. Вдвічі частіше шукають будиночки для довгострокової оренди також в Одеській області. У Львівській, Харківській та Дніпропетровській підвищеним попитом користуються тільки дачі та котеджі до 4 кімнат. Протягом березня 2020 у порівнянні з цим же місяцем минулого року зросла кількість бажаючих винайняти будиночок за містом. При цьому у всіх регіонах найбільшим попитом користувались невеликі лоти — будинки до 4 кімнат.

Якщо ж говорити про кількість оголошень, статистика показує, що у Київській області вона залишилась стабільною у порівнянні з минулим роком. На Львівщині — невеликий приріст у межах 5%. А от у Одеській, Дніпропетровській та Харківській областях можна відзначити падіння — майже на чверть.

Ціни: фіксують  у доларах

За даними аналітиків OLX, є тренд до росту цін. Наприклад, у Київській області минулого року орендувати будинок можна було в середньому за 25 тис. грн, цьогоріч — за 38 тис. грн. На Львівщині теж можна спостерігати підвищення цін — приблизно на 2,5 тис. грн. Жителям Дніпропетровщини також доведеться доплатити за будиночки, але в межах 1 000 грн. А от у Харківській та Одеській областях навпаки — незначний спад цін, у межах 15% в порівнянні із березнем минулого року.

«Ми бачимо, як орендатори повертаються до фіксації цін у валюті, чого не було вже декілька років поспіль», — констатує Луханіна. Наприклад, «класичний» дачний будинок з земельною ділянкою до 6 соток зараз пропонується за 600–700 доларів. Більш сучасні будинки, з повним пакетом «цивілізаційних зручностей» та ландшафтним озелененням, на відстані до 5 км від межі Києва — від 800 до 1 200 доларів у місяць. Активно цікавляться дуплексами/таунхаусами до 15 км. «Їх мало, ціна від 900 до 1 200 доларів», — говорить Луханіна.

Ріелтор Олена Халіповська зазначає, що деякі господарі не просто зафіксували ціни у валюті, а навіть повернули їх до докризового, 2013 року. Вона нагадує, що 2014 року ціни просіли на 30–50%, а зараз є тренд відновлення доларових цін. «Наприклад, будинок півтора року знімала родина, за 1,2 тис. доларів на місяць. Стандартний — три спальні, кухня, гостинна. Невелика ділянка, до 20 соток, але є відкритий басейн. Тож після того, як орендарі з’їхали, хазяїн спочатку виставив ціну у 1,5 тис., а за декілька днів підняв до 2 тис. доларів», — наводить приклад Халіповська.

Новини компаній Компанії Perfect Group, Citex Development та SAGA Development повідомили про вихід з проекту ART KVARTAL City Space в Одесі. Всім інвесторам буде запропоновано нерухомість …

Новини компаній Як повідомили в аналітичному відділі міні-міста SVITLO PARK, за підсумками березня 2020 року вартість квартир в об'єктах комплексної забудови формату «місто в місті» збільшилася …

Статьи по теме
Новини
В Ірпені триває капремонт ще однієї багатоповерхівки

В Ірпені триває капітальний ремонт багатоповерхівки по вул. Полтавська, 61, яка постраждала внаслідок збройної агресії рф в Україну. Про це…

28 / 03 / 2024

Новини
Нове житло для переселенців планують побудувати на Кіровоградщині

Новини регіонів Житло для переселенців буде побудовано коштом міжнародних партнерів в Кропивницькому, а також в Суботцівській сільській громаді. Проєкт реалізує Українська освітня платформа….

28 / 03 / 2024

Новини
Понад 40% кандидатів, які подали заявки і обрали банк в Дії, отримали кредити за програмою єОселя

З початку роботи державної доступної іпотечної програми єОселя у застосунку Дія було оброблено понад 620 тисяч заявок. Це сумарна кількість заявок, поданих в сім банків-партнерів програми — Ощадбанк,…

28 / 03 / 2024

Новини
Додаткова знижка 2% на нерухомість від «Інтергал-Буд» для військових та медиків

Новини забудовників Компанія «Інтергал-Буд» пропонує додаткову знижку у розмірі 2%, якою можуть скористатись військові та правоохоронці (всіх родів військ та…

28 / 03 / 2024